Vršac: U planu izgradnja novog atraktivnijeg vidikovca na Guduričkom vrhu

10. May 2024
Image by Csaba Nagy from Pixabay
Image by Csaba Nagy from Pixabay

Grad Vršac, u saradnji sa Ministarstvom turizma, planira izgradnju novog atraktivnijeg, savremenijeg i bezbednijeg vidikovca na Guduričkom vrhu, u cilju razvoja turizma, nadgledanja šuma i zaštite od požara, s obzirom na to da Vršačke planine obiluju visokim rastinjem i gustom šumom, zbog čega je onemogućen pogled na ravnicu i panoramu. Ukupno je izvojeno za radove 6.636.720 dinara sa PDV-om.

Tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju je sproveden, a obezbeđene su i sve potrebne saglasnosti, navedeno je na sajtu Grada. Posao su dobili biro Eltesting iz Sokobanje i Arhinova studio iz Niša.

Vidikovac će biti lociran na katastarskoj parceli 1541 KO Veliko Središte, na Vršačkim planinama i režimu zaštite II stepena, što predstavlja zaštićeno područje od velikog značaja, na nadmorskoj visini od 641 m, na najvišem vrhu Vojvodine, u neposrednoj blizini starog vidikovca. U planu je i izgradnja tri nova odmorišta na putu do vidikovca, kako bi posetioci mogli da se osveže i odmore.

Cilj je da vidikovac bude u tradicionalnom stilu, u skladu sa potrebama i uslovima ekoturizma, dodaje se. Plan je da se platforma isprojektuje tako da se omogući nesmetan pogled na panoramu ravnice, a iznad će biti postavljen krov od čelične konstrukcije u kombinaciji sa drvenim oblogama.

Od podnožja brda do Guduričkog vrha vodi vijugava staza kroz gustu šumu, koja je omiljena među planinarima i rekreativcima koji žele da ovekoveče osvajanje najvišeg vrha, ali i pogled na Južni Banat.

Kako podsećaju na sajtu Grada, sa Guduričkog vrha trenutno je mala vidljivost, jer je jaka košava 2019. godine srušila vidikovac koji se tu nalazio i koji iz bezbednosnih razloga nije bio u upotrebi i par godina ranije.

Izgradnja novog vidikovca je izuzetno važna za razvoj turizam, jer će gosti koji dolaze moći da uživaju u prelepom pogledu na panoramu grada, ali i čitavog regiona, jer se pogled prostire 50 kilometara prema Rumuniji, a sa druge strane prema Beogradu, gde se impresivan pogled proteže ka Avali.

Projekat je planiran tako da se uklopi i zadovolji okolinu, da bude od prirodnih, savremenih materijala koji će vidikovcu dati duži rok trajanja, ali i da odoli svim vremenskim nepogodama, zbog jakih udara vetra i kiše, navedeno je.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Kreiran softver za turističke agencije koji automatizuje sve procese poslovanja
20. May 2024
TuristAgent je novi softver za turističke agencije koji smanjuje vreme utrošeno na...
Tourism
EXIT i TOS udružuju snage za povećanje broja stranih turista u Srbiji
20. May 2024
EXIT Fondacija i Turistička Organizacija Srbije potpisali su protokol u kom udružuju snage za...
Tourism
Poznati glumac svečano otvara letnju turističku sezonu u Skadarliji
17. May 2024
Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije sa zadovoljstvom Vas...
Tourism
Dvorski kompleks otvoren za posete
16. May 2024
Promo turom za medije svečano je otvorena ovogodišnja sezona obilazaka Dvorskog...