"Falkenštajner" se povukao sa Stare planine

30. Decembar 2015

"Falkenštajner grupa" raskinula je ugovor o upravljanju hotelom "Stara planina", potvrđeno je za B92.

Kako je rečeno iz menadžmenta hotelskog lanca “Falkenštajner“ u Beogradu, grupacija je već povukla svoj menadžemet iz "Stare planine“ i tamo više nema njihovih radnika.

- Stara planina više nije deo našeg lanca - rečeno je za B92.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i usluga Renata Pindžo ocenila je kao izrazito negativnu odluku austrijskog "Falkenštajnera" da se povuče sa Stare planine. 

Reč je, kako je navela, o jedinom međunarodnom lancu hotela van Beograda, a njihovo trogodišnje upravljanje hotelom "Stara planina" na osnovu menadžerskog ugovora bilo je prilično uspešno, što pokazuju i podaci o broju turista. Naime, u prvih 10 meseci 2015. godine, Staru planinu posetilo je 51% više turista nego lane, dok je broj noćenja veći za 41%. 

Na pitanje kakva je dalja sudbina hotela "Stara planina", Pindžo je kazala da o tome nema saznanja, kao i da resorno ministarstvo nema nikakve ingerencije što se tiče njegovog poslovanja, već je to u nadležnosti Ministarstva privrede i JP "Stara planina".

U svakom slučaju, kako je istakla, ta odluka "Falkenštajnera" je loša za srpski turizam. 

"Falkenštajner" je povlačenjem sa Stare planine raskinuo ugovor o upravljanju hotelom "Stara planina" na 15 godina potpisan 2012. godine.

"Podizanjem njihove zastave na ovaj hotel sigurno će biti mnogo lakše dovođenje novih operatera i novih investitora na Staru planinu", rečeno je tada.

Hotel sa četiri zvezdice "Stara planina", na Jabučkom ravništu, otvoren je 25. decembra 2011. godine i tada je predstavljen kao jedan od najsavremenijih hotela u Srbiji i najveća "grinfild" investicija u srpskom turizmu u proteklih 20 godina.

U izgradnju hotela Vlada Srbije uložila je više od 30 miliona evra i njegova izgradnja završena je za 13 meseci.

Kompanija "Falkenštajner", koja u svom sastavu ima lanac od preko 30 hotela u šest evropskih zemalja, nameravala je da na Staroj planini izgradi šest kondotela - hotela apartmanskog tipa, sa 350 smeštajnih jedinica i ukupno 1.000 kreveta.

Na društvenim mrežama pojavilo se i saopštenje hotelskog lanca potpisano u Zadru, u kome se navodi da su bili prinuđeni da raskinu ugovor i da nisu uspeli da održe ugovor o upravljanju, čime se ograđuju od odgovornosti za pružanje usluga ili daljeg upravljanja hotelom "Stara planina".

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...