Koje novine donosi izmenjeni Zakon o turizmu?

20. Oktobar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Suzbijanje sive ekonomije i bolja zaštita putnika koji koriste usluge turističkih agencija osnovni su ciljevi izmenjenog i dopunjenog Zakona o turizmu. Inspekcija sada može da kazni, zabrani rad ili oduzme licencu onima koji ne poštuju procedure. A, ukoliko turista ne bude zadovoljan aranžmanom, moći će da pozove predstavnike agencije, i dobije sve potrebne informacije na svom jeziku.

Ovo su samo neke od novina, koje bi trebalo da regulišu ovu, i te kako značajnu, privrednu granu u Srbiji, jer, prema zvaničnim podacima, u državni budžet, od početka godine, od turizma se slilo 484 miliona evra. Tome su, kako kažu turistički radnici, doprineli i vaučeri u vrednosti od 5.000 dinara, kao podsticaj domaćeg turizma.

- Ipak, uz sav napor države, za razvijanje domaćeg turizma, Srbiji je neophodna bolja infrastruktura, znatno kvalitetniji putevi i novi aerodromi. Tek kada bude rešila ovaj problem, naša zemlja će moći da računa na sve veći broj stranih gostiju. Jedna od novina jeste prebacivanje dela nadležnosti inspekcijskog nadzora na organe lokalnih samouprava, naročito u kontroli privatnog sektora, seoskih domaćinstava i hostela - rekla je za "Novosti" Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma.

- To se najviše odnosi na bespravni rad, radno vreme ugostiteljskih objekata i naplatu boravišne takse. Putnici će ubuduće morati da dobiju potvrdu, koja će da sadrži podatke o obezbeđenoj garanciji za putovanje. Doneti su i uslovi pod kojim će sindikalne organizacije, ferijalni savezi, udruženja građana i planinarske organizacije moći da organizuju putovanja za svoje članove. Povećan je i iznos dela novčanih kazni kod prekršaja.

Da je država rešila da pokuša da stane na put prevarama i malverzacijama u ovom sektoru potvrdio je za "Novosti" i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

- Sada se ide na individualne polise, pa će svaki putnik imati osiguranje od insolventnosti i odgovornosti agencije - kaže Seničić.

- Tako će kroz ugovor o putovanju, turista biti osiguran na celokupni iznos aranžmana. Ranije su morali da čekaju da se prijave svi koji su prevareni, jer je bila grupna polisa. Jedna od novina je i da će YUTA moći da daje garancije putovanja. Mi ćemo sa određenom osiguravajućom kućom praviti procenu rizika. Organizovaćemo i službu koja će biti na usluzi putnicima, koji su na putovanju.

Veliki broj problema koji je postojao u turizmu nije mogao da se reši bez izmena u postojećem zakonu, smatra Dejan Ljevnaić, direktor "Skijališta Srbije".

Kako kaže, nije postojala ni mogućnost za državnim podsticajima, kojima bi se uticalo na povećanje turističkog prometa. Imali smo i nedovoljnu zaštićenost putnika, sivu zonu u turizmu i slab kapacitet republičke turističke inspekcije.

- Više od godinu dana radilo se na rešenju ovih problema - priča Ljevnaić, ukazujući kako veruje da je stvoren pravni okvir po meri svih, zahvaljujući kome će doći do razvoja turizma u Srbiji.

Vaučeri i dogodine

Akcija Vlade Srbije u promociji domaćeg turizma kroz podelu vaučera, za domaće goste koji odmor provode u Srbiji, nastaviće se početkom sledeće godine. - Za vaučere se prijavilo oko 14.000 građana, čime domaći turizam, samo zahvaljujući ovoj meri, broji oko 118.000 noćenja - ističe Renata Pindžo. - Građani su najviše bili zainteresovani za banje.

Predlozi hotelijera odbijeni

Izmenjeni Zakon o turizmu je preglomazan. Previše stvari je pokušano da se reši kroz jedan zakon. Ovako za "Novosti" komentariše izmene i dopune Zakona o turizmu Tomislav Momirović, generalni direktor "Mona hotel menadžment" i predsednik Skupštine udruženja HORES. - Postoji stara boljka da država ignoriše privredu oko velikog broja pitanja, koja se tiču isključivo privrede. Hotelijeri su bili uključeni u izradu zakona, ali je 90% njihovih predloga odbačeno - priča Momirović.

Izvor: Novosti

Dokumenti za preuzimanje

Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o turizmu
Preuzmi PDF

Poslednji komentari

Veca
Utorak , 20.10.2015. 17:39h
Preporuka:
1
+
0
-
Zakon je loš kao i izmene. Sve to mi liči na šminkanje stare babe koja hoće da iozgleda kao devojka. Dajte već jednom neka ljudi iz struke, diplomirani i master turizmolozi uzmu stvar u svoje ruke i počevši od Zakona pa do raznih podzakonskih akata i njihovu nedvosmislenu primenu uvedu red u ovu oblast koja je deo naše ekonomije a još uvek nije prepoznata kao takva jer neme znanja i osečaja kod onih koji to treba da odrade kao deo svog posla.

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...