Srpski diplomci na specijalnoj obuci u Etihad Airways Engineering-u

25. Avgust 2016
Foto: Promo
Foto: Promo

Devet studenata iz Beograda prošlo je prvu fazu inženjerske obuke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sada će započeti novu fazu praktičnog učenja u kompaniji Etihad ervejz endžiniring (Etihad Airways Engineering).

Polaznici - Aleksa Ivaniševic, Filip Vešović, Zdravko Ivetić, Nemanja Lasica, Stefan Srdanović, Lazar Jovančević, Nikola Stevanović, Andrej Gavrilović i Miloš Ivanović - nastaviće da se obučavaju u ogranku za inženjering Etihad ejviejšn grupe (Etihad Aviation Group - EAG). Etihad ervejz endžiniring trenutno pruža usluge održavanja konstrukcije i delova letelica, kao i usluge upravljanja lancem nabavke i projektovanja avio-kompaniji Etihad ervejz, partnerskim avio-kompanijama u kojima ima udeo u vlasništvu i drugim avio-kompanijama.

Programi obuke diplomaca u oblasti inženjeringa odvijaju se u saradnji sa Višim koledžima tehnologije (Higher Colleges of Technology) u Abu Dabiju. Program obuke podrazumeva dve godine teorijske obuke na koledžu, koja obuhvata oblasti kao što su održavanje letelica i razvoj inženjeringa, posle koje polaznici kreću u dvogodišnji program praktične obuke pri kompaniji Etihad ervejz inženjering kako bi stekli licencu. Licencu odobrava Evropska agencija za bezbednost saobraćaja (EASA) i Generalna agencija za civilno vazduhoplovstvo UAE (GCAA).

Program obuke polaznicima omogućava da steknu bogato iskustvo sa brojnim tipovima aviona, kao što su erbas 320, boing 777, novi B787 'drimlajner' i dvospratni avioni A380.

Polaznici će provesti prvih šest meseci praktične obuke u rotaciji na različitim pozicijama u hangaru Etihad ervejz endžiniring na aerodromu u Abu Dabiju, unapređujući svoje veštine i učeći od iskusnih profesionalaca ove divizije. Posle toga će raditi na različitim avionima u floti Etihada i steći praktično iskustvo u različitim oblastima održavanja, što će im omogućiti da unaprede svoja znanja i da zaokruže ceo program obuke.

Govoreći o svom iskustvu, Miloš Ivanišević, jedan od polaznika obuke, rekao je da je "obuka do sada bila izvanredna, počev od ljudi sa kojima radimo, do najsavremenije tehnologije koju koristimo".

- Imamo veliku podršku, a iskusni inženjeri i tehničari uvek su spremni da nam pomognu i da nam objasne kako određeni alati i sistemi funkcionišu. Ovo je izuzetno iskustvo o kome sam sanjao od kada sam 2013. prvi put video prezentaciju Etihad ervejza na Vazduhoplovnoj akademiji. Ovaj program obuke pružio mi je mogućnost da radim na najsavremenijim letelicama na svetu, koristeći najbolje inženjerske alate u savremenim i dobro opremljenim postrojenjima - istakao je Ivanišević.

Pored toga što omogućava obuku građana Srbije koji su zaposleni u avio-kompaniji Etihad ervejz, Etihad ervejz endžiniring je imao značajnu ulogu u uvođenju aviona erbas A330 u flotu Er Srbije u junu 2016. godine, prilikom uspostavljanja letova za Njujork. Ovaj ogranak je bio zaslužan za renoviranje enterijera aviona, farbanje spoljašnjosti i konfigurisanje sistema za bežičan pristup internetu na letu.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...