Projekat "Magija istočne Srbije" podrazumeva i vožnju brodovima celom dužinom Bovanskog jezera i uređenje plaža

05. Septembar 2024
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Grad Zaječar raspisao je tender za nabavku radova na uređenju plaže, postavljanje montažnih pontona na Bovanskom jezeru, na teritoriji Opštine Sokobanja, a u okviru projekta "Magija istočne Srbije". Vrednost radova procenjena je na skoro 20 miliona dinara.

Projektom se predviđa organizovanje vožnje brodom celom dužinom jezera, od sela Trubarevca do brane i povratak na početnu tačku, sa stručnim vodičem i mogućnošću pristajanja i kupanja.

Putnicima bi bio omogućen ulazak sa početne tačke, selo Trubarevac, kao i sa suprotne strane jezera, kod glavnog puta za Sokobanju. Pored navedenih predviđeno je i stajalište na takozvanoj "Crvenoj plaži", koja je najatraktivnije i najposećenije kupalište na trasi jezera.

Kao polazna stanica izabrana je plaža u selu Trubarevac zbog mogućnosti postavljanja punjača za brodove, tj. dovoda struje iz sela.

Radovi na uređenju priobalja obuhvataju čišćenje plitkog dela jezera u zoni postavljanja pontona od rečnog nanosa u sloju od 20cm, čišćenje obale u delu planirane plaže od krupnog kamenja i žila drvenastih biljaka (drveća i žbunja), nivelisanje terena, grabuljanje i priprema za nasipanje šljunkom i nasipanje i razastiranje sloja šljunka u sloju od 15cm.

Sa druge strane jezere, predviđa se stajalište za prikupljanje putnika koji dolaze glavnim putem iz Sokobanje. Na ovoj lokaciji postoji uređeni deo kampa za pecaroše.

Sa ove lokacije pruža se pogled na planinu Rtanj. I na ovom delu se predviđaju radovi kao i sa polazne stanice, pontoni, pristup, uređenje plaže, opremanje prostora. Sa ove strane se predviđa uređenje od 150m duž same obale iz razloga sto se ovde nalazi i postojeći kamp i obala je na većem delu ogoljena i pristupna.

Takođe, na ovom delu je predviđeno postavljanje mreže i uređenje prostora za igranje odbojke na pesku.

Bovansko jezero je veštačko jezero, formirano na prirodnom udubljenju, kao depresija u kome se sakuplja voda iz reke Moravice iz Sokobanje, a koje služi kao akumulacija vode za piće za naselje Aleksinac. Postrojenje za preradu vode se nalazi par kilometara niže posle sela Bovan.

Podsetimo, u okviru projekta "Magija istočne Srbije" urediće se i kompleks bazena na Banjici u Knjaževcu.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air France snizio cene karata za letove iz Beograda
10. Septembar 2024
Iako su letnji odmori većinom iza nas i polako počinje jesen, to ne znači da putovanja moraju...
Turizam
Air Serbia nastavlja da leti za Mostar i u 2025. godini
06. Septembar 2024
Air Serbia i aerodrom u Mostaru produžili su saradnju za još godinu dana na osnovu čega...
Turizam
05. Septembar 2024
Gastronomsko-turistička manifestacija "Gastro Srem" održaće se sedmi put 06. 07. i...
Turizam
Razvoj Rtnja: u planu izgradnja akva-parka u Vrmdži, golf terena i vizitorskog centra
04. Septembar 2024
Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata Rtanj podrazumeva gradnju tri nove...