Turska kao vrhunska destinacija za sunčana jesenja putovanja

27. Septembar 2024
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Čini se da se leto nikada ne završava na južnoj obali, a još uvek je moguće doživeti nežni zagrljaj tople mediteranske jeseni u mnogim delovima ove velike zemlje. Naravno, put mnogih će se u jednom trenutku tokom ove jeseni ukrstiti sa besmrtnim Istanbulom, sa njegovom bogatom istorijom i živahom atmosferom.

Međutim, ovog puta saznaćete nešto o drugim prelepim destinacijama sa prirodnim lepotama u bojama jeseni: drevnim gradovima sa brojnim artefaktima otkrivenim tokom nedavnih iskopavanja i mestima gde možete iskusiti bogatu kulinarsku tradiciju Turske.

Kulinarske avanture na Egeju

Egejska obala nudi divna gastronomska putovanja sa obiljem svežih morskih plodova, organskih proizvoda, aromatičnog bilja i maslinovog ulja. U jesen popularna odmarališta u regionu od Bozdžade do Ajvalika oživljavaju sa festivalima berbe grožđa i sezonom berbe maslina, nudeći posetiocima priliku da učestvuju u ovim viševekovnim tradicijama. Posetioci mogu da uživaju i u zdravim receptima, od mezea, sočne ribe do oblija povrća, uz poznata vina iz regiona.

Ali, najpoznatija kulinarska destinacija u regionu je šarmantni okrug Urla u Izmiru. Tihi, ušuškani grad je autentično mesto za šetnju po vinogradima i maslinjacima, a uveče za nezaboravne obroke u restoranima po principu „od farme do stola“ i restoranima sa Mišelin zvezdicama.

Odmor na Mediteranu: Sunce i pesak

U jesen, južne obale Turske su i dalje idealne za odmor na suncu i pesku sa svojom blagom klimom i nestvarno plavim morem. Antalija, srce turske rivijere, sa 233 plaže sa plavom zastavom i sunčanim danima skoro tokom cele godine, jedan je od najlepših gradova na svetu. Nakon uživanja u mediteranskom suncu i toplim vodama, možete ići na jednodnevne izlete da biste posetili drevna gradska naselja. Od Aspendosa do Sidea, drevni gradovi će dokazati da se nalazite na jednom od najvećih istorijskih mesta na svetu. U Antaliji takođe možete da igrate golf u hotelima u Beleku, ronite u prelepim vodama Kaša i posetite pećine koje oduzimaju dah kao što su Karain i Damlataš. Planinarske staze kao što su Likijski put i Staza Svetog Pavla su iskustva koja se ne smeju propustiti ove sezone.

Kapadokija: Jedinstveni reljef

Još jedno prelepo mesto za istraživanje tokom blage jeseni je Kapadokija. Obavezno se vozite balonom na vrući vazduh i budite svedoci lepote ove očaravajuće zemlje pod vašim nogama. Kapadokija se uvek opisuje kao „nadzemaljska“ zbog svojih vilinskih dimnjaka i fantastičnog pejzaža, ali njena istorija i kultura su podjednako spektakularni. Ovaj region je bio kolevka mnogih civilizacija.

Muzej na otvorenom Goreme, koji je pod zaštitom UNESCO-a, sa svojim kamenim crkvama i prelepim freskama - nezaobilazno morate posetiti. Podzemni gradovi kao što su Kajmakli i Derinkuju, izgrađeni da pruže zaštitu od invazija, pozivaju vas da istražite njihove zamršene tunele i odaje, nudeći vam mogućnost da zavirite duboko u prošlost.

Jugoistočni obilazak: Tamo gde se spajaju kulturna baština i gastronomija

Jesen je idealno vreme i za istraživanje gradova jugoistočne Turske poznatih po svojim misterijama i kulinarskim užicima.

Možete započeti svoje putovanje u Adijamanu gde se nalazi UNESCO-ov lokalitet - planina Nemrut sa kolosalnim statuama, drevnim grobnicama i nezaboravnim izlascima i zalascima sunca. Odatle možete nastaviti do Gaziantepa, poznatog kao kulinarska prestonica Turske, uvrštenog na UNESCO-ovu listu mreže kreativnih gradova u gastronomiji zahvaljujući svetski poznatim baklavama, ćevapima i pistaćima. Dok ste u Gaziantepu, ne propustite Muzej mozaika Zeugma, dom zadivljujućih drevnih mozaika.

Zatim idite do Šanliurfe, grada najstarijih neolitskih naselja na svetu, kao što su Gobeklitepe i Karahantepe. Tekuća istraživanja u okviru projekta Taš Tepeler u ovim naseljima nedavno su predstavila mnoga revolucionarna otkrića. Dočekaće vas i Mardin sa svojom prelepom kamenom arhitekturom. Prošetajte njegovim uskim ulicama, otkrivajući bogatu mešavinu kultura i tradicija grada sa istorijskim manastirima, crkvama i džamijama. Lokalni ukusi, poput jedinstvenih sirijskih vina i bademovih bombona, učiniće da još više uživate u putovanju.

Na kraju, uputite se u Dijarbakir, grad poznat po svojim drevnim gradskim zidinama i istorijskim vrtovima Hevsel koji su pod zaštitom UNESCO-a. Do ovog grada možete stići ekološkim Dijiarbakir Ekspres-om, novim vozom za razgledanje koji putuje od Ankare do istočnih planina, i koji je časopis Time uvrstio na listu „Najboljih mesta na svetu za 2024.“

TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nemački turisti imaju novu omiljenu destinaciju
24. Septembar 2024
Najpopularnija destinacija za nemačke turiste ovog leta bila je Turska, saopštila je...
Turizam
„Efelerov put“ u Izmiru: Najnovija pešačka staza
koja povezuje autentična sela
23. Septembar 2024
Osmišljen kao „održiva pešačka ruta“ duž tamnoplave obale Egejskog...
Turizam
U planu revitalizacija Rajačkih pivnica
20. Septembar 2024
Ugovor o poslovnoj saradnji na rehabilitaciji Rajačkih pivnica potpisali su u Negotinu direktor...
Turizam
Air France snizio cene karata za letove iz Beograda
10. Septembar 2024
Iako su letnji odmori većinom iza nas i polako počinje jesen, to ne znači da putovanja moraju...