„Nišiama Onsen Keiunkan“ – najstariji hotel na svetu

17. October 2024
Ilustracija, Image by yamabon from Pixabay
Ilustracija, Image by yamabon from Pixabay

Japanski rizort „Nišiama Onsen Keiunkan“, japanski rizort u blizini planine Fuđi, otvoren je 705. godine n.e. U Ginisovoj knjizi rekorda on je zvanično priznat za najstariji hotel na svetu. Otvorio ga je Fudživara Mahito, sin pomoćnika 38. japanskog cara Tendžija. Tokom vekova, mnoge slavne ličnosti su tu odsedale, uključujući i japanski car Naruhita. Ali kada je 2011. godine uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji hotel na svetu, za njega se pročulo daleko izvan granica Japana. Kuriozitet je da ga vodi ista porodica već 52 generacije. „Nišiama Onsen Keiunkan“ ima 37 soba, uređenih u tradicionalnom japanskom stilu. Cena noćenja u ovom hotelu kreće se od 470 dolara.

Oni su bili prvi…

  • Prvi hotel – „Corona” sagrađen je 1345. godine u Ruanu u Francuskoj.
  • Ugostiteljstvo je intezivno počelo da se razvija tek u 18. veku u tada naprednijim zemljama (Francuska,Velika Britanija i Amerika).
  • Prvi porodični hotel otvorio je Dejvid Lou 1774. godine u bivšoj kući lorda Arčela u Londonu.
  • U Njujorku je 1794. godine izgrađen prvi hotel-palata – „City Hotel”, sa 73 sobe.
  • Godine 1829. u Bostonu izgrađen je velelepni hotel „Trenom”, koji je imao 170 smeštajnih jedinica, osvetljenje na gas, 200 sedišta u restoranu, francusku kuhinju, dok su na vratima svih soba bile brave sa ključevima.
  • Godine 1832. u Njujorku izgrađen je hotel „Astor haus” – prvi porodični hotel u Americi.
  • Hotel „Del Koronado“, izgrađen 1888. godine na plaži u San Dijegu, prvi je hotel na svetu koji je okitio jelku napolju, električnim svećicama. Početkom 20. veka, u masovnoj upotrebi bile su sveće, a električna božićna rasveta bila je prava retkost.
  • Godine 1910. u Londonu je otvoren „Goring hotel“, koji je prvi u istoriji hotelijerstva gostima ponudio „sobu s kupatilom“. „Goring“ i danas smatraju jednim od najluksuznijih hotela na planeti, a poznat je i po tome što je baš u tom hotelu Kejt Midlton provela poslednju noć kao devojka, pred udaju za princa Vilijama.
  • Hotel „Boston park plaza“ otvoren je 1927. i prvi je hotel na svetu koji je u svaku sobu uveo radio aparat. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, radio je u SAD bio izuzetno popularan i sve je više postajao glavni izvor vesti, zabave i muzike. Radio je bio ono što su kasnijim generacijama postali televizija, a zatim internet.
  • Godine 1930. je u Velikoj Britaniji otvoren prvi omladinski hotel-hostel, a prvi kamp za odmor (holiday camp) otvorio je Batlin 1936. godine.
  • Njujorški hotel „Valdorf astorija“ izgrađen 1897. godine, poznat je po „art deko“ motivima, salati i gostima zvezdama. U istoriju hotelijerstva, ovaj hotel sa Park avenije ušao je pošto je početkom tridesetih godina prošlog veka prvi uveo „rum servis“ (room service).
  • Hotel „Adolfus“ u Dalasu može i bukvalno da ponese epitet „naj cool“ hotela na svetu, pošto je baš taj hotel prvi koji je uveo centralni klima uređaj, pedesetih godina prošlog veka. Gosti su sigurno bili presrećni, pošto je Teksas poznat po letnjim temperaturama koje svakodnevno prelaze 30 stepeni Celzijusa.
  • Prvi mini-barovi u hotelskim sobama pojavili su se u Hong Kongu, u hotelu „Hilton“, 1974. godine, kad su uvedeni u svih 840 soba. Hotel je u međuvremenu, 1995. godine, zatvoren, ali mini bar – potez tadašnjeg menadžmenta usvojen je vrlo brzo širom sveta, pa žedni putnici sada u svakom pristojnom hotelu na svetu mogu iz malog frižidera da uzmu piće.
  • Sapunčiće i šampončiće za svakog gosta prvi je, sedamdesetih godina, uveo londonski „For sizons“ (Four Seasons), otvoren 1922. godine.

Priredila: dr Ljiljana Kosar

Autorka je koristila sledeće izvore:

https://www.customer-alliance.com/en/resources/article/hotel-industry/

https://tumagazin.rs/2021/12/21/istorijat-hotela-od-karavansaraja-do-softvera/

Preuzeto sa hotelhousekeeping.rs

Comments (0)

Connected news

Hospitality
Mövenpick pokreće kampanju Kilogram dobrote 2024.
15. October 2024
Mövenpick Hotels & Resorts s ponosom najavljuje inicijativu Kilogram dobrote 2024....
Hospitality
Zlatiborski hotelijeri razgovarali o planovima za 2025. godinu
08. October 2024
U četvrtak, 3. oktobra 2024. godine, u konferencijskoj sali Turističko-rekreativnog kompleksa...
Hospitality
Conde Nast Traveller izabrao najbolje hotele u Crnoj Gori
30. September 2024
Prestižni globalni magazin Conde Nast Traveller (CNT) objavio je listu najboljih hotela u Crnoj...
Hospitality
Održana prezentacija Uredbe o podsticajima za ulaganje u hotelski smeštaj
20. September 2024
U Privrednoj komori Srbije, u petak 13. septembra održana je prezentaciju Uredbe o određivanju...