Danas kreću komercijalne vožnje žičarom od Kotora do Lovćena

14. August 2023
Image by milicadukic from Pixabay
Image by milicadukic from Pixabay

Komercijalne vožnje žičarom Kotor-Lovćen počinju danas, 14. avgusta, a prvo penjanje obaviće se u 10 sati, objavljeno je ranije iz kompanije Kotor Cable Car.

Već od utorka, prva vožnja, odnosno prvi uspon sa stanice Dub biće u 9 sati ujutru, a poslednji u 20:30. Poslednje spuštanje sa stanice Kuk na Lovćenu biće u 21 sat. Karte za vožnju mogu se kupiti unapred onlajn ili na biletarnicama na Donjoj stanici Dub.

Donja, odnosno početna stanica Dub udaljena je svega 200 m od putnog pravca Budva - Tivat, dok je od aerodroma Tivat udaljena svega pet kilometara. Ukoliko do žičare dolazite automobilom, obezbeđen je parking prostor na Donjoj stanici koji može da primi 300 automobila i 50 autobusa.

Na sajtu kompanije navedeno je da su na početnoj stanici obezbeđeni i dodatni sadržaji kao što su Tasting bar-Stanica, Booka gelato, Bokeljska suvenirnica i poslastičarnica La parisiene.

Nakon 11 minuta vožnje žičarom stiže se do stanice Kuk i Nacionalni park Lovćen. Nedaleko od stanice otvoren je i kafe-restoran pod brendom Forza QK, gde gosti mogu da odmore i uživaju u pogledu.

Ako govorimo o cenama, za vožnju žičarom u jednom smeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 evra, dok je cena povratne ulaznice 23 evra. Cene dečijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smeru košta 7 evra, odnosno 12 evra za oba smera. Za decu mlađu od dve godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za OSI, pa će cena karte u jednom smeru iznositi 7 evra , odnosno 12 evra za oba pravca.

Kako je ranije saopšteno iz kompanije, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Crnogorskom komercijalnom bankom koja je pružila finansijsku podršku izgradnji žičare Kotor - Lovćen, njihovim klijentima biće omogućene povoljnosti prilikom kupovine karata.

Takođe, obezbeđeni su i značajni popusti za vlasnike Mastercard platnih kartica. Naime, u periodu od otvaranja žičare do 15. septembra oni mogu ostvariti umanjenje cene u iznosu od 5 evra za svaku kupljenu kartu. Popusti važe za plaćanja Mastercard platnim karticama koje su izdale sve banke u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, bez obzira na tip kartice. Broj vožnji plaćenih istom Mastercard debitnom karticom nije ograničen, odnosno korisnik kartice ima pravo na umanjenje cene karte, čak i ukoliko se vozi žičarom više puta u periodu trajanja kampanje.

Projekat Žičare Kotor - Lovćen realizuje konzorcijum Novi Volvox - Leitner.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 m nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vreme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Airbus otpušta 2.500 zaposlenih do sredine 2026.
17. October 2024
Evropski konzorcijum Airbus je u sredu saopštio da pod pritiskom poslovnih...
Tourism
Zaječar dobija Park rimskih careva
17. October 2024
U okviru sportskog kompleksa Kraljevica u Zaječaru u planu je gradnja Parka rimskih careva sa...
Tourism
I tokom zime dva dnevna leta na liniji Beograd-Amsterdam
30. September 2024
U svom zimskom redu letenja, koji traje od 27. oktobra 2024. do 30. marta 2025, holandska...
Tourism
Održan Turistički forum Srbije u Kuršumlijskoj Banji
30. September 2024
U Hotela Planinka od 26. do 28. septembra, održan je Turistički forum 2024, u organizaciji...