Razvoj Rtnja: u planu izgradnja akva-parka u Vrmdži, golf terena i vizitorskog centra

04. September 2024
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata Rtanj podrazumeva gradnju tri nove akumuacije u selima na obroncima te planine, od kojih će jedna, akumulaciono jezero Vrmdža, omogućiti i gradnju akva parka u ovom čuvenom srpskom selu.

Kako je navedeno u planu koji je trenutno na uvidu javnosti, buduće akumulaciono jezero Vrmdža biće pogodno za akva-turizam, jer neće imati primarnu ulogu vodosnabdevanja, već će se koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina i pibolov.

Takođe, zahvaljujući vodnom potencijalu područja, u planskom području predviđa se i formiranje akumulacija Rujište 1 i Rujište 2.

Istaknuto je da je izgradnja akumulacija komplementarna sa postojećom ponudom banjskog karaktera ovog prostora, pa su zato i predviđeni novi turistički objekti poput sportsko-rekreativnog centra u Jošanici, akva parka u Vrmdži i golf igrališta u Rtnju.

Kao područja turističke ponude u formiranju izdvaja se područje Nikolinac – Blendija (u kome će se formirati dva akumulaciona jezera). Nikolinac će se razvijati kao turističko naselje, a južno od Nikolinca formiraće se vikend naselje. Uz postojeću ergelu konja kod Nikolinca predviđen je centar za konjičke sportove.

Iz postojećeg vodovodnog sistema Bovan prepumpavanjem će se voda dopremati do naselja: Jošanica, Vrmdža, Mužinac i Šarbanovac, a iz akumulacija Levovik i Rujište 1 prepumpavanjem će se voda dopremati do naselja Nikolinac.

Planirana je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u svim naseljima koja imaju više od 5.000 stanovnika.

U planu je i gradnja vizitorskog centra na površini od 3,8354 ha u KO Mužinac, na parceli broj 238, u delu Specijalnog rezervata prirode Rtanj koji je pod režimom zaštite III stepena.

Generalno, navodi se da će postojeća turistička ponuda biće tehničko-tehnološki i organizaciono unapređena i funkcionalno zaokružena, i da će se razvijati atraktivni i profitabilni programi postojeće i nove
turističke ponude za privlačenje domaćeg i inostranog kapitala.

Toga, naravno, nema bez putne infrastrukture, pa plan predviđa i dve petlje na planiranoj brzoj saobraćajnici Paraćin-Zaječar-Negotin: petlja Lukovo i petlja Rtanj, kao i izgradnju opštinskog puta koji povezuje naselja Vrmdžu, Šarbanovac i Mužina, obilazni put oko jezera Vrmdža u opštini Sokobanja, put Ilino-Dobrujevac i onaj u naselju Mirovo (opština Boljevac).

Vodilo se računa i o zaštiti životne sredine, pa će se tako parking površine raditi od raster elemenata sa travom (plastični raster za parking travnjake, potpuno bezbedan za životnu sredinu).

Prostor u okviru planskog područja, ističe se, ostaje namenjen najvećim delom šumama, a površina šumskog zemljišta će se i povećati usled pošumljavanja, dok će se površina poljoprivrednog zemljišta neznatno smanjiti.
U okviru Prostornog plana predviđa se i izgradnja magistralnog i distributivnog gasovoda, kao i solarnih i vetroelektrana.

Od konkretnih planova, navedeno je i da će naselja Rtanj i Mužinac imati puno radno vreme sa svakodnevnim prisustvom lekara u ambulantama, da je u planu renoviranje postojećih sportskih terena i izgradnja po jednog terena za male sportove u Mirovu, Ilinu i Rujištu, otvaranje objekta pošte u naselju Rtanj (potencijalno i u naselju Mužinac), uređenje i opremanje postojećih domova kulture (prioritetno u Ilinu i Mužincu) i otvaranje doma kulture i apoteke u naselju Rtanj.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air France snizio cene karata za letove iz Beograda
10. September 2024
Iako su letnji odmori većinom iza nas i polako počinje jesen, to ne znači da putovanja moraju...
Tourism
Air Serbia nastavlja da leti za Mostar i u 2025. godini
06. September 2024
Air Serbia i aerodrom u Mostaru produžili su saradnju za još godinu dana na osnovu čega...
Tourism
Projekat
05. September 2024
Grad Zaječar raspisao je tender za nabavku radova na uređenju plaže, postavljanje montažnih...
Tourism
05. September 2024
Gastronomsko-turistička manifestacija "Gastro Srem" održaće se sedmi put 06. 07. i...