Branko Putnik, izvršni direktor Lazure Hotela & Marine, Meljine: LAZURE – ČUVAR ISTORIJE S PET ZVEZDICA

22. July 2024
Branko Putnik, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Branko Putnik, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Spa zgrada, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Spa zgrada, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Apartman, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Apartman, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Apartman, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Apartman, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Apartman, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Apartman, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Rosemarine terasa, fotografije: Lazure Hotel & Marina
Rosemarine terasa, fotografije: Lazure Hotel & Marina

Kada je 2018. godine otvorio svoja vrata gostima, raskošni Lazure Hotel & Marina u Meljinama, nadomak Herceg Novog, bio je i ostao otkrovenje za sve poštovaoce istorijskog nasleđa i hotelskih objekata unikatne arhitekture. Stvaranje, danas već ozbiljnog rizorta, započelo je u restauriranom kompleksu lazareta, koji su Mleci izgradili davne 1729. godine. U tom prostoru smešten je prekrasan istorijski butik hotel s pet zvezdica, u kojem je gotovo sve ostalo autentično, čak i crkvica Sv. Roka u samoj unutrašnjosti hotelskog kompleksa. Već 2021. otvoren je i novi, savremeni deo hotela, a čitav kompleks obogaćen je savremeno opremljenom marinom, kao i mnoštvom luksuznih sadržaja koji čitav kompleks oplemenjuju.

Bogata, ekskluzivna ponuda, visoki standardi usluge, vrhunski kvalitet opreme, estetsko savršenstvo enterijera i graditeljskog umeća – ukratko, to je Lazure, po mnogo čemu jedinstveni rizort, koji za razliku od većine na jadranskoj obali živi tokom čitave godine.

Kompleksom Lazure Hotel & Marina već pune tri godine rukovodi izvršni direktor Branko Putnik, hotelijer i po zvanju i po vokaciji, pre svega zaljubljenik u svoj posao i hotel, koji je za njega, baš kao i za goste - druga kuća. Zahvaljujući njemu, saznali smo: zašto je Lazure tako poseban, koliko je komplikovan sistem za upravljanje, šta znači razvijati elitni turizam, ko su njihovi gosti i kako ih ocenjuju, kako rešavaju pitanje kadrova, kakav je odnos investitora i menadžmenta i šta to gosti mogu da očekuju u hotelu ove godine…

Prepoznatljiva autentičnost

- Lazure kao zdanje, za 5 godina puni tri veka od kako je izgrađen da služi kao lazaret – istakao je Branko Putnik. - Zaslugom investitora, danas izgleda isto kao i kada su ga Mleci gradili. Zahvaljujući tome, Lazure je kao hotel jedinstven na jadranskoj obali, jer čuva, osim istorije i kulture, čak i prvobitnu namenu - privremeni smeštaj za morepolovce. Kompleks ima 128 hotelskih ključeva, 58 rezidencija u privatnom vlasništvu, marinu sa 156 vezova, jaht klub, wellness sadržaje sa zatvorenim bazenom, lokale sa maloprodajom, a u jeku sezone tri bara, četiri restorana, sopstvenu plažu i od skoro dva otvorena bazena na plaži.

Ogroman je to i veoma zahtevan kompleks, sa mnoštvom sadržaja i dosta zaposlenih, pa se logično nameće pitanje: koliko je komplikovano upravljati tako složenim sistemom? Pitamo: ima li razlike u odnosu na klasičan hotel, a direktor Putnik odgovara:

- Ako zaista uprostite stvari, operativno, nema puno razlika u odnosu na klasičan hotel. Imate sobe, goste, zaposlene i gledate da budete što profitabilniji. S druge strane, Lazure svojim nasleđem i istorijom nameće toliko odgovornosti. Danas je moguće sagraditi veći i luksuzniji rizort, ali nije moguće izgraditi istoriju i priču. Gosti prepoznaju autentičnost i vraćaju se nečemu što toliko dugo traje a i dalje graciozno stoji na ulazu u Boku kotorsku. To je razlika u odnosu na klasičan hotel. Kada imate marinu kao dodatak, ma koliko izazovno bilo za upravljanje, daje vam komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju. Strateški rečeno, dobar deo našeg biznisa dolazi s mora i onda je marina idealno mesto za prvi kontakt, dok deo biznisa koji dolazi sa kopna želi izlaz na more. Za ostale goste, marina je divan estetski momenat.

Tajna lojalnosti zaposlenih

Lazure je jedan od retkih hotela na jadranskoj obali koji radi čitave godine. S obziom na to, kao i na broj smeštajnih jedinica i mnoštvo sadržaja, neminovno je da čitavu tu ekskluzivnu hotelsku priču prati i veći broj zaposlenih. U vreme kada je radna snaga u ugostiteljstvu deficitarna kategorija, Lazure, za divno čudo, ne zna za taj problem.
- U zimskom režimu Lazure broji oko 130 ljudi, dok se tokom letnjih meseci taj broj više nego udvostruči – kaže Branko Putnik, dodajući da za sada, samo na momente osete nedostatak radne snage.

U čemu je tajna, pitamo, a direktor Putnik odgovara:

- Nema je. Budite iskreni prema svojim kolegama, držite reč, budite transparentni, tretirajte ih kao što želite da budete tretirani, dozvolite im da dostojanstveno rade svoj posao, dajte im adekvatne alatke i budite im podrška. Verujte u nagrade pre nego u sankcije. Iznenadićete se na kakvu lojalnost ćete naići.

Hotel s pet zvezdica zahteva kulturne, obrazovane, posvećene zaposlene različitih specijalnosti, čija je obaveza da svoje znanje redovno unapređuju da bi mogli da pruže najkvalitetniju uslugu sve zahtevnijim visokoplatežnim gostima. Zato se u Lazure Hotelu & Marini mnogo i redovno ulaže u njihovu edukaciju.

- Smatram da je zabluda misliti da se sa par treninga godišnje, mogu očekivati značajniji rezultati. Edukacija i motivacija moraju da budu deo svakodnevne kulture u kolektivu – kaže Branko Putnik. - U Lazure hotelu, morate izaći na pozornicu i dati primer kolegama, morate sići u kantinu i podeliti obrok, morate pristojno komunicirati sa svima i kolege tretirati s poštovanjem. Međusobno poštovanje je nešto na čemu se ovde veoma insistira, jer je to prvi stub timskog rada. Ako toga nema, svi ostali stubovi se ruše.

Definicija luksuza

U hotel s pet zvezdica dolaze visokoplatežni gosti, ljudi koji znaju šta je vrhunska usluga, jer mnogo putuju i odsedaju u najekskluzivnijim objektima. To je ogroman izazov i za hotel i za zaposlene, pa je pravo pitanje šta je, u stvari, luksuz i šta znači razvijati elitni turizam?

- Luksuz može biti sto različitih stvari za sto različitih ljudi: može biti da dobijete ono što ste želeli, kako ste želeli, baš kada ste želeli a da niste ni zatražili itd. Ovde se trudimo da to bude lični momenat i iskrenost u svakoj interakciji, da to bude insajderska informacija pre nego flaša šampanjca, da to bude nešto domaće, nešto što su naše bake pravile, da to bude priča ispričana kroz istoriju i naše nasleđe, nešto jedinstveno što će činiti da se gosti osećaju lepo kad god se sete boravka kod nas ili se samo spomene Lazure – s ponosom kazuje direktor Putnik, skromno naglasivši da je Lazure po ocenama gostiju u samom vrhu svog segmenta, što dovoljno govori i o kvalitetu usluge i o zadovoljstvu gostiju.

Ali o uspešnosti hotela nije moguće govoriti, a da se ne istakne značaj odnosa investitora i menadžmenta. Imaju li podršku investitora u vođenju ovog kompleksa, pitamo Branka Putnika, a on otkriva:

- Bojim se da kažem kakav je odnos investitora i menadžmenta da ga ne bih urekao. Crna Gora je mlada destinacija, ali brzo rastuća. Zemlja se bukvalno menja pred našim očima i veoma je uzbudljivo biti deo tog procesa. Pored dečjih bolesti destinacija koje se brzo razvijaju, a to su: infrastruktura, aerodromi, saobraćajnice, energetski sistem, komunalni sistemi itd., jedan od simptomatičnih problema u hotelijerstvu je mešanje investitora u menadžment hotela.To nije problem kada se radi o strateškom upravljanju, ali ovde mislim na mikromenadžment. Lazure je ono što jeste, jer to ovde nije slučaj. Autonomija na svim nivoima se podrazumeva, ali su glavni argumenti i pokazatelji - brojke. Jednako se insistira na kvantitativnom i kvalitativnom momentu. Jer, ako želite dugoročno da poslujete, profit jeste bitan, ali je bitna i pozicioniranost na tržišu, kao i reputacija.

Šampanjac za doručak - gratis

Ove godine završava se investicioni ciklus Lazure projekta, a dijamant u njegovoj kruni je veliki otvoreni bazen (35 metara) na plaži, uz novi restoran, bar i propratne sadržaje jednog beach kluba. I pored toga, u Lazureu se uvek trude da budu inovativni, da svake godine dodaju nešto novo, da ponovo osmišljavaju pakete, ponudu, estetiku itd.

- Tako se, na primer, od 1. jula na doručku besplatno služi šampanjac, uvodimo kroz sezonu tematske gastronomske večeri sa Izvršnim šefom, a trenutno u hotelu po prvi put imamo mlade umetnike sa Akademije likovnih umetnosti sa Cetinja koji u jednoj od naših sala stvaraju… Otvaramo Lazure Shop gde će se prodavati autentični lokalni proizvodi i Lazure modna linija Lazure Summer Chic - kao plod saradnje sa jednom renomiranom dizajnerkom. To i jeste lepota ovog posla, što uz gotovo nikakva ili minimalna ulaganja, možete iznova i iznova da obogaćujete doživljaje gostiju. Zbog svega navedenog, Lazure ima ozbiljan organski rast iz godine u godinu – otkrio je Branko Putnik, izvršni direktor Lazure Hotela & Marine, i dodao za kraj:

- A svi mi koji smo se pre ili kasnije, duže ili kraće našli u Lazure Hotelu & Marini, imamo osećaj privilegovanosti što smo mogli da budemo ili smo još uvek deo nečega tako lepog i otmenog.

Ljiljana Rebronja
Fotografije: Lazure Hotel & Marina

Comments (0)

Connected news

Hospitality
POZIV na PRVI HSK TIM BILDING u SRBIJI!
03. September 2024
Udruženje “Ambasadori dobre usluge” I agencija “Hospitality Ambassador”...
Hospitality
Otkrivamo priču koja se krije iza luksuza na najlepšoj plaži Jadrana: Porta Rai, hotelsko-rezidencijalni beachfront kompleks
08. August 2024
Obalu Jadrana sve češće nazivaju novim Mediteranom, a uskoro će je krasiti jedinstveni...
Hospitality
Za hedoniste sa stilom: Hotel KOCKA, Vrnjačka Banja
29. July 2024
U hotelskom sazvežđu Vrnjačke Banje pre nepuna tri meseca pojavila se nova zvezda: hotel...
Hospitality
Nova investicija u Sokobanji: Luksuzni butik hotel ZELENI GRAD
23. July 2024
 Gotovo u samom srcu zelene Sokobanje, nikao je novi  Zeleni grad  – ljupki...