Održana prezentacija Uredbe o podsticajima za ulaganje u hotelski smeštaj

20. September 2024
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

U Privrednoj komori Srbije, u petak 13. septembra održana je prezentaciju Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja u sektoru usluga hotelskog smeštaja (“Sl. Glasnik RS”, br. 33/2019, 42/2019, 18/2022 i 103/2023).

Prezentacija je bila namenjena kompanijama koje su zainteresovane da učestvuju u investiranju, izgradnji i rekonstrukciji hotelskih kapaciteta u Srbiji sa ciljem što bolje pripreme za EXPO 2027, kao i za proširenje i bogaćenje kapaciteta u banjskim lečilištima u očekivanju rasta broja gostiju.

Predstavnici Razvojne agencije Srbije, koja je pomenutom Uredbom određena kao administrator prijava, predstavila je Uredbu sa akcentom na tehničku pripremu prijava.

Okupljenima su se obratili Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Privredne komore Srbije, Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije, Vladimir Tomić, direktor Sektora za strateška ulaganja Razvojne agencije Srbije i Ema Zečević Janković, investicioni savetnik u Sektoru za strateška ulaganja Razvojne agencije Srbije.

Pravo, uslovi i rok za realizaciju investicionih projekata

Pravo na učestvovanje u postupku dodele sredstava imaju Ulagači koji podnesu Prijavu pre početka realizacije investicionog projekta, odnosno za investicione projekte EXPO 2027 ulagači koji podnesu Prijavu najkasnije do 31.12.2024. godine.

Korisnik sredstava je dužan da za realizaciju investicionog projekta obezbedi učešće od najmanje 25% opravdanih troškova ulaganja iz sopstenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć.

Za banjska i klimatska mesta - direktno ulaganje bi trebalo da se održi na istoj lokaciji i dostignuti broj zaposlenih ne bi trebalo da se smanjuje u periodu od 5 godine za velike privredne subjekte, a 3 godine za srednje ili male privredne subjekte (period monitoringa). Rok za realizaciju projekta i zapošljavanje novih lica je do 3 godine.

Za EXPO 2027 – u Beogradskom regionu direktno ulaganje bi trebalo da se održi na istoj lokaciji i da se održi u kategoriji hotela u periodu od najmanje 5 godina nakon realizacije investicionog projekta. Rok za realizaciju je 2 godine. Rok za određivanje kategorije hotela može se produžiti do 28.02.2027. godine.

Izvor: HORES

Comments (0)

Connected news

Hospitality
POZIV na PRVI HSK TIM BILDING u SRBIJI!
03. September 2024
Udruženje “Ambasadori dobre usluge” I agencija “Hospitality Ambassador”...
Hospitality
Otkrivamo priču koja se krije iza luksuza na najlepšoj plaži Jadrana: Porta Rai, hotelsko-rezidencijalni beachfront kompleks
08. August 2024
Obalu Jadrana sve češće nazivaju novim Mediteranom, a uskoro će je krasiti jedinstveni...
Hospitality
Za hedoniste sa stilom: Hotel KOCKA, Vrnjačka Banja
29. July 2024
U hotelskom sazvežđu Vrnjačke Banje pre nepuna tri meseca pojavila se nova zvezda: hotel...
Hospitality
Nova investicija u Sokobanji: Luksuzni butik hotel ZELENI GRAD
23. July 2024
 Gotovo u samom srcu zelene Sokobanje, nikao je novi  Zeleni grad  – ljupki...