Premijerom predstave „Život je let – vek sna o letenju“ Gorčina Stojanovića obeleženo 100 godina Vazduhoplovne akademije

23. September 2024
Foto: Ivan Urošević, Vazduhoplovna akademija
Foto: Ivan Urošević, Vazduhoplovna akademija

Svečanom akademijom održanom u subotu, 21.09.2024. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Vazduhoplovna akademija je proslavila prvih 100 godina školovanja srpskog civilnog i vojnog vazduhoplovnog kadra. Tom prilikom izvedena je predstava „Život je let – vek sna o letenju“ u režiji Gorčina Stojanovića i dodeljene su jubilarne plakete i jubilarne značke Vazduhoplovne akademije.

Prisutnima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović i v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija dr Gabrijela Grujić. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović čestitao je ovaj značajan jubilej Vazduhoplovnoj akademiji, koja danas predstavlja modernu obrazovno-vaspitnu ustanovu, gde se učenicima obezbeđuje visok stepen znanja iz stručnih i opšteobrazovnih predmeta.

- Vazduhoplovna akademija, zajedno sa svojom nastavnom jedinicom u Vršcu i visokom školom strukovnih studija, predstavlja Nacionalni vazduhoplovni centar, koji obrazuje stručnjake za vojno i civilno vazduhoplovstvo. Zahvaljujući uspesima koje postižu njeni učenici, ali i saradnji sa sa privredom, MUP-om, Vojskom Srbije, stranim i domaćim kompanijama, kao i drugim školama i fakultetima, Vazduhoplovna akademija je jedan od najboljih predstavnika našeg dualnog sistema obrazovanja o čemu svedoči i izuzetan interes među učenicima za upis u ovu školu. U decenijama koje su pred nama očekujemo da će Vazduhoplovna akademija nastaviti da unapređuje svoj rad i da će ostati moderno uređena i savremeno opremljena škola sa stručnim nastavnim kadrom. Ministarstvo prosvete će i dalje podržavati svaku uspešnu inicijativu ove škole koja svoj kvalitet u radu zasniva na profesionalizmu, posvećenosti, ali i dugoj i bogatoj tradiciji. Zbog toga je Vazduhoplovna akademija, kao jedna od najstarijih stručnih škola, tako značajan činilac našeg sistema stručnog dualnog obrazovanja - istakao je prof. dr Ivica Radović.

- Čast je biti polaznik Vazduhoplovne akademije, a odnedavno je i vidljiva privilegija učiti u sistemu dualnog obrazovanja na najsavremenijim nastavnim sredstvima, u najmodernijim trening centrima, među obnovljenim ili novoizgrađenim prostorima. Međutim, mi ne gradimo samo zdanja. Gradimo i karaktere svojih učenika kao tvrđavu: jedan red teorije, drugi red prakse, a između neraskidivo vezivno tkivo reči i ličnih primera posvećenih profesora. To je suština procesa školovanja u sistemu dualnog obrazovanja. Ishodište su diplomci koji, pored teoretske spremnosti, već imaju u svom iskustvu sate, dane i nedelje znanja primenjenog u praksi. Vazduhoplovna industrija počinje ovde – u školi. Putnički i kargo letovi, ali i odbrana našeg neba, deo su procesa usvajanja znanja i sistema vrednosti. Ljubav prema letenju, prema slobodi, prema svojoj otadžbini, koren je svake profesionalne posvećenosti polaznika Vazduhoplovne akademije. Država je uložila sredstva i nastaviće da podržava razvoj ove škole. Obnovili smo i unapredili školsku zgradu u Beogradu, a gradi se i čitav kompleks Vazduhoplovne akademije u Vršcu, gradu bogate kulturne baštine, a danas i gradu savremenog srpskog vazduhoplovstva - izjavila je dr Gabrijela Grujić, v.d. direktora Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.

U zgradi Vazduhoplovne akademije na Dorćolu, u Bulevaru vojvode Bojovića, 22. septembra 1924. počela je da se piše istorija srpske prosvete i modernog stručnog obrazovanja, industrije i srpskog vazduhoplovstva. Upravo iz ove zgrade, koju je projektovao Josif Bukavac, iznikli su brojni tehničari, piloti, inženjeri, arhitekte, generali, univerzitetski profesori, akademici, kao i značajna imena naše istorije poput Petra Drapšina, Zage Malivuk, Zlatka Rendulića, Leonida Šejke i mnogih drugih. Čitav vek jedne od najstarijih školskih institucija na ovim prostorima ispunjen je brojnom arhivskom građom koju je proslavljeni reditelj Gorčin Stojanović pokušao da oživi kroz priču o ostvarenju sna o letenju. A priču su na sceni „Ljuba Tadić“ ispričali Nebojša Ljubišić, Ana Radović, Dragan Mićanović, Nebojša Milovanović, Milena Vasić, Lazar Đukić, Nikola Rakočević, Marta Ožegović i Nikola Jovanov. Predstava je nastala za potrebe obeležavanja velikog jubileja Vazduhoplovne akademije i neće se naći na redovnom repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

- Scenskim događanjem pod nazivom ’Život je let’ i podnaslovom ’Vek sna o letenju’, pokušali smo ne samo obeležiti jedan nesvakidašnji jubilej, nego, kroz neku vrstu ’dokumentarne bajke’, iskazati divljenje i poštovanje za ljudski napor u stremljenju ka boljitku, napretku i punoj emancipaciji kroz obrazovanje. Čovekova žudnja za znanjem, obrazovanjem, veštinama, ovaploćena je u želji da se vine u visinu, da savlada prostranstva, upozna se sa drugim ljudima i prostorima – da leti, metaforički, ali i sasvim zbiljski. A sasvim lično, svoju radoznalost u vezi sa svim onim što omogućava tu jedinstvenu čovekovu potrebu, ali i njeno ostvarenje, imao sam privilegiju zadovoljiti – i više od toga – kroz rad na ovoj filmsko-scenskoj fantaziji o letenju - izjavio je Gorčin Stojanović.

Na Svečanoj akademiji dodeljene su jubilarne plakete i jubilarne značke Vazduhoplovne akademije.
Specijalna plaketa Vazduhoplovne akademije dodeljena je Milošu Vučeviću – predsedniku Vlade Republike Srbije. Jubilarne plakete su dobili su Jirži Marek – generalni direktor Er Srbije, Predrag Jovanović – direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i Rajner Beker – generalni direktor MTU Maintenance Serbia. Jubilarne značke dobili su: Bogoljub Lazarević – ministarstvo prosvete, Ivan Popović – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, general-potpukovnik Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, Mirjana Kovačević, Dejan Đorđević i Davor Lukić – Vazduhoplovna akademija.

„Pripremajući se za obeležavanje ovog našeg jubileja prolazili smo kroz opsežnu arhivsku građu škole i shvatili da ona ne beleži samo istoriju naše škole, nego i istoriju našeg naroda i našeg vazduhoplovstva. Pronašli smo podatke, dokumente i snimke o važnim događajima, istaknutim profesorima i đacima naše škole, koji su istovremeno značajni za našu istoriju. Ovaj bitan trag trebalo je ovekovečiti, a taj zadatak je maestralno obavio režiser Gorčin Stojanović, koji je prepoznao da letenje nije samo znanje i umeće, već i umetnost. Vazduhoplovna akademija je danas Nacionalni vazduhoplovni trening centar, a za taj naš uspeh zaslužni su i večerašnji dobitnici naših jubilarnih plaketa i jubilarnih značaka“, izjavio je dr Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije.

Comments (0)

Connected news

Others
Temerin dobija svoj prvi filmski festival
26. September 2024
U periodu od 27. do 29. septembra, u organizaciji Opštine Temerin i Kulturnog centra...
Others
Uskoro počinje najveći gastronomski događaj u zemlji  - „Roštiljijada“ u Leskovcu
23. August 2024
Ovogodišnja gastronomska manifestacija “Roštiljijada”, održaće se u...
Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...